Els bombardejos de la guerra civil van tenir gran protagonisme a Figueres, va ser la capital més bombardejada després de Barcelona i va ser la més afectada. Els fets van passar el febrer de 1939.

Van haver-hi més de quatre-cents morts i mil ferits.

Després de la tanda de Barcelona el 26 de gener de 1939 per les tropes franquistes els bombardejos es van centrar a la província de Girona.

Segons Solé i Sabaté i Villarroya aquells atacs van ser << totalment Inadmisible>> perquè entre la Ciutat Condal i la frontera no hi havia cap unitat militar republicana organitzada, però el que si hi havia eren desenes de milers de persones que fugien exiliats cap a França. El camins i les carreteres estaven  plens de gent aterroritzada.

Per altre banda l’exèrcit franquista continuaven bombardejant i matant la gent de les províncies de Girona.

La ciutat de Girona, que quasi no havia tingut cap mena de problema amb els bombardejos importants desde la primavera de 1938, va ser atacada a diari des del 27 de gener fins la seva caiguda el 5 de febrer, causant 30 morts, pero el número de morts podrien haver sigut moltes més ja que hi havia moltes persones de pas que no estaven registrades. 

L’aerodrom de Vilajuïga va ser un dels objectius mes atacats per l’aviació franquista ja que en els moments finals de la campaña de Catalunya era el més important i pràcticament l’únic que quedava en mans de l’aviació republicana.

Diari de Girona emporda.info